蒙城华人网

标题: quebec 的美麗風景相 [打印本页]

作者: DORIME    时间: 2004-1-2 10:24
标题: quebec 的美麗風景相
可以用來做 wallpaper. 有 1024x768 size - click original icon, 800x600 size - click large icon.

取完之後, 請留些 comment, 好嗎?

還有, 如果反應理想, 日後會放更多, 本人有2-3萬幅相
作者: DORIME    时间: 2004-1-2 10:27
http://www.pbase.com/jjcompp11/frenchcanadian

請進入, 去取相
作者: 花卷    时间: 2004-1-2 10:47
好东东
帮你丁页!!!
作者: 花卷    时间: 2004-1-2 11:00
光线、构图非常好!水平非常不错!
请问你用的是什么相机?
作者: DORIME    时间: 2004-1-2 11:14
只是用一只十分舊和普通的相機, olympus c-2100, 只有2.1 megapixel, 不過就有 10x zone, 影完後, 自己用 photoshop 整理那些相片,

我只是胡亂拍照, 如果喜歡的話, 那裡還有其他的 galleries, 請去 http://www.pbase.com/jjcompp11/
作者: 花卷    时间: 2004-1-2 11:50
早已經全部肽嗮啦
妳o既攝影水平同埋PS功底確實好好
喺唔喺搞平麵呢行o既
幾時到蒙城o既
作者: DORIME    时间: 2004-1-2 12:02
不是呀... 只是業餘玩玩吧, 憑我這點兒功力, 好難係平面行業混飯吃呀!

我來了很久了, 別人會叫我做老華僑, 那麼, 你最近有否回國內? 真是十分想念國內啊呀
作者: 花卷    时间: 2004-1-2 12:16
唔錯啦
攝影不一定要追求器材,要靠自己D審美同埋思攷
請教一下,妳平時用Ps都調整D乜野?level,contrast,brightness,Sharpen,仲有乜野?
我而傢仲嚮廣州,羅左Visa冇幾久,遲幾個月Landing
到時帶埋我去睇靚風景哦
作者: DORIME    时间: 2004-1-2 12:22
當我用ps時, 多數都是用 brightness, level, sharpness, 和color, 其他的built-in和plug-in, 都唔識得用呀, 還需要其他高人指點啊.

你現在還在廣州, 遲多數月來加, 非常好呀, 那就請你留下你的 email. 當你來到時, 或許我可以給你一點資料.
作者: 花卷    时间: 2004-1-2 12:33
吾该先
我的Email:jdmg@163.com;吾該髮一個妳DEmail到我信箱

吾該妳喺邊度來蒙城o既?
Ps我都研究過一排,不過水平我兩個就差唔多
而傢打算去香港買個好D既DC,我喺數碼生活版問左好多問題,基本定G3、5400同埋G5
作者: 花卷    时间: 2004-1-4 09:50
我髮現Olmpuso既5060幾好!
有冇用過?點樣?我覺得好似比Nikon5400仲好,喺唔喺
作者: DORIME    时间: 2004-1-4 10:58
己經回覆到你的email了, 正如在email 上指出, 自己會等 digital slr 降價, 因為slr 的功能真是比普通的dc 好, 但是digital slr現仍然貴. olypmus 5040, 都不錯, 好像是8x, 而且沒有image stablizer, 但就改用 sd memory, 唔係再是 smart media.
作者: 花卷    时间: 2004-1-4 11:26
5040喺DSLR?
我睇中既喺5060哦!唔喺DSLR。我而傢仲用唔到哽高。
5060已經足夠我
我睇Dpreview上對5050評價好高,5060除對焦速度提高,好似其他沒乜提高
但是我驚它有紫邊
妳有冇畱意5060?
作者: DORIME    时间: 2004-1-4 11:49
5060 跟 5040 都是差不多, 唔錯呀, 不是 slr, 只是 dc, 我只想指出,現在買dc 可能不是很好, 因為digital slr 快會很降價, 到時才買dc會更平宜呀.

其實自己比較喜歡用 olympus, 因為用過 canon g-1機, 已經叫做半專業機, 但是仍然爆色嚴重, 出哂紫邊,可能係我技術不好. 不過, 用olypmus, 就沒有以上情形出現了.

你可以email 給我: dorime328@yahoo.com

欢迎光临 蒙城华人网 (https://www.sinoquebec.com/) Powered by Discuz! X3.1