租房买房买生意上iU91

请教各路大侠返加生活指南

[复制链接]   [推荐给好友]
楼主
各位大侠,小妹现有太多苦恼,想请师兄师姐指点迷津。我将问题列举如下。

问题1-SIN:我原是安省永久居民,1995年后回京定居至今。今年冬天我想去MTL to join my husband.请问如果我想当魁省居民的话,原来的SIN在蒙城是否继续有效?

问题2-LOAN:我原在安省读书期间,申请过STUDENT LOAN,回国时未得以还清。请问我如果来蒙城继续读书的话,申请这里的LOAN OR BURSARY会有影响吗?

问题3-MEDICAL CARD:我原来在安省的医疗卡和DRIVER‘S LICENSE(已过期)在MTL应该怎么处理?

问题4-FURTHER EDUCATION:我原在北师大英语系本科就读2年,后转入安省读ACCOUNTING,获HONORS ACCOUNTING DIPLOMA,95年回国做外企职员。现从事HR工作近两年。这期间,我自学过一些法语,有初级法语基础(France French).我的问题是,我到蒙城后,应该是先学法语?还是继续ACCOUNTANCY的STUDY,还是转学我目前感兴趣的HR学科?IF THIS IS YOUR CASE, WHAT WILL YOU DO?TO BE HONEST, WHAT I REALLY WANT TO DO IS TO HAVE A SECOND BABY AND TO ENJOY A LIFE OF PETTY BOURGEOISE。

问题5-PERSONAL PROPERTY:如果我现在还拿不定注意最终在哪里生活的话,我在北京的两处房产是否应先按兵不动呢?

I‘M LOST ON MY WAY BACK TO MONTREAL。 YOUR COMMENTS, OPINIONS, ADVISE, AND EXPERIENCE ARE WELCOM AND MUCH APPRECIATED HERE。
Hello!

The followings are my personal opinions:

1. You can use SIN in any place in Canada.

2. Because you have left Canada for so long time and you did not pay back your loan in time, in other words, your credit is not good. I personally think maybe you will have problems in applying for new loans and bursaries, because there is SIN no & permanent no. in your application form.

3. Of course you have to apply SUN card here in MTL.

4. It seems you are rich in BJ. Why come here again? Just for husband and your second baby? Terrible    :eek:   :eek:   :eek:

Sinomtl:
THANK YOU FOR SHARING YOUR EXPERIENCE WITH ME。
有关第2个问题,你的答复和我的猜测基本上是一样的。看来我只能靠老公的BURSARY来养活我了。如果没有BURSARY又不是新移民,我该上什么样的法语班?如何尽快提高法语能力呢?

再有,请别随便用‘RICH’这个字,我也不认为经营两个房产就算得上RICH,更何况我是背着两个债过日子呢。ANYHOW, TO ME,THE RICH LIFE MEANS TO LIVE A HEALTHY AND HAPPY LIFE WITH BELOVED FAMILY MEMBERS。 TO SOME EXTEND, THAT‘S MORE THAN IMPORTANT THAN JUST MAKING MONEY。

那我的安省驾照该怎么办呢?

Hello!

I think you have to test for driving license ( at least road test ). To my knowledge, if you have license in QC and you hope to apply in ON. You have to at least test road test.
Whether you have driving license will not affect your life. You will get it at last. The time passes quickly.

I had a car last year but I sold this year and I feel relaxed.

Of course you should not sell your houses because I have two in CN either.

To some men, maybe you are a woman. I am a  man and I can only say :No perfect world.

Good luck!

北京的房产至少留一套,听说奥运前夕房价要涨,挑好时间出手;留一套房吧,总归要回去的,养老啊探亲啊什么的,否则回去住酒店多奢侈,也可以临时租出去嘛。安省驾照要考试才能换领魁省驾照是肯定的了,虽然我还没有驾照,但这个问题在这个BBS上讨论过无数次,所以不懂也懂了。。。

另外,您的中文是不是已经快忘记了,还是渐已西化,洋泾浜的,看得不明不白,比如继续STUDY,完全可以说成继续学习嘛。要加强中文学习啊,这可是老祖宗留下的宝贵财富!      

Mermaildh, 姐姐, 你已回去了这么久,又非已拿到加国公民,你应已失去身份了!? 如还有, 是如何保住的? 每年展返加证? 还是重新申请夫妻团聚? 因我也想回去住几年再说...请指教.
如处理你北京的房子...我可考虑接...什么样的,那个地段...

FUGITIVE,我是现在通过北京的加拿大使馆申请的返加证,目前还没有下来,但我觉得问题不大。因为I submit a letter from my employer stating that I'm working abroad as an employee or representative of a corporation or business established in Canada.这一点非常重要。由于是第一次申请,所以不存在保住一说。
至于你的情况,如果你仅仅是想回国呆几年,又没有在京的加拿大公司聘用你的话,那我想,你申请返加证也并非那么容易。
至于房子,我会把你列入我的考虑对象的。
  ;)

借了钱不还,又跑到Montreal继续丢中国人的脸,还好意思把这种赤裸的、丑陋的问题提出来!

:mad: fugitive老兄,你若是考虑把国内的房产卖给Mermaildh姐姐,一定要三思而后行。最好不要相信签合同,打借条这些事。除非她付现金给你。想想,Mermaildh姐姐当年借安省政府Loan的时候,她肯定也是签了合同的。另外,Mermaildh姐姐中加两边飞,你上哪儿找她?Mermaildh姐姐不是什么坏人,但她做事有点那个。。。

I agree with border. Such kind of person does not deserve help and kindness because she only cares about her own interests. As a foreign student then foreign worker, I have already paid back my high-interest rate loan with bank. She thinks she can make a easier and happier life by this way. She will take the consequence of her behavior sooner or later.