租房买房买生意上iU91
楼主: bold25

[联谊] 广东人请进来!

[复制链接]   [推荐给好友]
Hello, everybody! I have just found a page for our Cantonese here, maybe even in Montreal. Great!  
温馨提示
本站接到网友举报,有人发布招聘(保姆管家、助理文秘、中文教师等)、交友和送宠物等信息,目标主要是针对女士行骗。为了增加欺骗力度,有的招聘中留了本地电话号码,那些电话号码实际上都是虚拟号码,其实他们人不在本地。建议大家提高警惕,不要随意提供个人信息并与对方纠缠,谨防“杀猪盘”。

Wells_Xu, advisor of CCE or Faculty of Management?
BTW, I do mean undergraduate program.
If I got the admission to Concordia, Would I still consider CCE of McGill?
Anyway, thanks a lot, XIAO88 and Wells_Xu.  

MATRIX,我见的那个ADVISOR是CAREER AND MANAGMENT的。其实各个DEPARTMENT都应该有自己的ADVISOR的。你要是读UNDERGRADUATE,我想应该更容易进。不过还是要以ADVISOR的说法为准。   

Hello.
    我叫做 Hanshen ,广州人,学生,今年未到二十几岁,家住 Namur
满地可马场依头,赢到奖金会捐赠畀 Hanshen 资助基金会(依排睇得无线
《一笔OUT销》多,新时代电视有得做,唔好意思。)
    係 Concordia 读紧 Computer Science, 做紧从Discrete Math到
OS几门课的TA。有乜依方面的问题可以嚟问我。
    哇,揾到依度有咁多广州人,好开心啊。不过我平时都有上开广州的
中山大学的BBS(我係中大读过书,依度有冇中大、广州二中的校友啊?)。
    五六月返过一次广州,有啲唔係咁习惯咁贵热,行步路都周身汗。不过
多嘢玩过满地可好多,啲嘢又平。搜罗咗好多日剧、卡通 VCD 返来,仲有
一啲精品、拼图返来。1000块啲拼图,连埋个框,係海珠广场先至买人民币
三十蚊。前两日係满地可望下,冇框都要廿蚊加税。揾饰物、精品、玩具之
类唔好係状元坊买,唔抵。要买就去海珠广场或者文明路同德政路交界过度
间批发市场。听啲搞生意的 friend 讲,啲人啲货都係过度入。派发价同
零售价差成倍。
    几时揾埋成班广州人出嚟饮茶灌水、卡拉 OK 啊。五六月係广州同啲
friends 係岗顶加州红 K 都朝早 4、5 点。(周末先至可以超过两点,而
且听闻岗顶加州红有军方后台。)係满地可都冇乜机会 K。有冇人去过
St. Catherine 间 Cash Box?多唔多歌唱?
    Email: hanshen_tang@hotmail.com。有偈倾就揾我啦。

广州人都跑哪里去了?我才来报到!多关照!!

To Hanshen 我又是中大的,不过大过你

我在MONTREAL都没怎么听过正宗的广州话,广州人都跑哪里去了?真奇怪呀!:-(,不过也好,国语水平大幅度提高。

TO:XIAO88 和 YAOYAO:
哇,真系他乡遇故知。
兰子,  温得你好苦啊!   原来你隐居系内道! YAOYAO 知道我系边个,兰子估到有奖啦!  我拿到体检了,  前几天去的。  以家我准备考托福。  点啊,
最近点啊, 考完试昧呀。  得闲拨个轮给我啦!  我地双刘双王好挂住你啊!

hansheng:
hello, i was a student of 2zhong ang zhongshan U also, who r u, guy? which year u graduated? actually, there are many 2zhong guys here, welcome!

哇! 在这里开校友联谊会啊? 哈哈。。

有没暨大的?? 有就企出来啦。