租房买房买生意上iU91
楼主: 易水寒

想学粤语者请进

[复制链接]   [推荐给好友]
哗,你地仲夸张……我其实唔系乜神秘人啦,计落都算系半个西关小姐,所以黎到就住西岛,贪距都系响城市西边。
( U. g) |9 n. U" }
: e5 D% i% l4 b' K* \讲开又讲,唔知大家觉得满地可和广州有乜相似之处呢?我就觉得马路好似--" M3 {; [! D0 Q' S, H" K" J1 V
我系指坑渠盖!只要眯埋眼,就会听到梆梆梆叽声音,好似响光复南路行紧甘样
: M: l$ a; Y$ p% K" _  b9 r" l,感觉好亲切好亲切!
- i- O$ c9 R7 `1 s" M $ a$ X/ ]% \3 k+ G2 ?  X9 \
也有唔少野广州无,但系都觉得好习惯、好受落。有d地方众所周知,一讲出黎
6 Q2 J+ w3 u' g2 i1 Y,大家就知道系讲紧满地可啦--譬如) T  m, F& [3 U/ e
# u: b" i3 ~4 P# a3 o0 [9 d4 a1 F! }
高雪丽街叽满城华人中心,好多新移民都系响个度,开始上北美人生第一课;3 V, _, l: D7 A1 Q* P* t1 u9 P
, h: X* J. f% i3 ?1 r( Z+ s$ M
辣妹街叽walmart,号称“穷人开店穷人买”!铁轨对面仲有1蚊鸡电影连续播放
; ~. z1 t2 s3 f% q0 X. r4 R- \: j,连肥仔米都系1蚊,加上免费停车--呢度d拍拖成本真系全球最低!8 T2 X' Y- X7 s: X7 t
: m% l/ k, R% R" p' R+ T& F( Q. x
圣加芙莲街,由西到东、满目繁华,入夜则五光十色、儿童不宜,我话不如干脆直接叫“性街”!% V5 U# g- H; R) K& ?4 Z
* R) q* i  L; U( d2 c& _
仲有,歌殿梨道同皇后大道(唔系香港个条)交界,当然就系圣约瑟教堂啦--如果你拜开耶稣,你点能够不拜圣约瑟?圣约瑟系耶稣叽老豆,你快快脆脆上多炷香至得啦" ?* P0 `6 b* r* x, k1 ?) J! |9 z0 S  u

" [% e9 R; I" j更唔驶讲大宝岛上面的赌场,同埋风靡万千车迷的f1赛道--不过,而家就应该真真正正变菜道啰,因为f1迁左去上海……

金姑娘-------棒!

不错,不错;有趣,有趣;继续,继续

啊,原来讲野太投入就会讲错野,上次讲赌场就搞错左--应该系圣海伦岛,嘻…5 B3 L4 [7 B$ ]; t" F1 h6 s. e

# m5 p: M9 \& N6 \$ W做人有时好怪,想法成日变,这山望那山高……记得我响深圳个阵时,去过都算几架势叽世界之窗,见到用激光控制的水幕电影,唔知点解当时就认为,唔系好靓呃,肯定唔够新加坡叽正宗。
+ V, t/ M: I$ s2 o
5 e0 n1 M& n% P% D, F. f- X3 I0 O% B不过等我响新加坡时,特登去圣淘沙岛还心愿,点知又系失望,d水幕电影同深圳的真系差无几,而且气氛仲不如深圳热烈。
0 ^2 @; p' R2 ?3 ?" n: S; C1 f
# L% ~# j/ P  c) f等我唔响深圳又唔响新加坡,想法又完全唔同。因为仔细回想一下,两度叽水幕电影其实都唔错,都系最出色的。如果当时唔系执着于“眼前叽系咪最靓”,我本应该两个地方都玩得开心。; }4 h  I6 m  c. Q; y

. a; Z% L* `, t: a5 [% X0 }  i9 |- y" x人有时就系甘样,已经得到左,但仲系认为自己应该得到更好、更多,于是就唔记得珍惜眼前d野,结果就系--无端烦恼,成日都唔快乐。8 D0 t) o' F$ d+ Y* g8 E
6 ^9 r" U; m+ F! Y! l8 d# I
人生有d似油画,上帝帮你打好底稿,你无法改变,不过好在上乜色就由你自己做主。懂得为自己上开心颜色叽人,一生先至会快乐。

唔洗驚喎,我已經被滿地可既悶生活麻醉左...你地慢慢都會咁架& x. b+ t  Q( {6 P' a) i" M

! j! C, X5 y8 M+ f5 a: q
Post by 金姑娘
" o6 T: R5 b- B1 F* B) h  R3 c 哗,原来已经噤热闹,我系咪来迟佐呢!其实金大哥好夸张,乜神秘乜美女净系吹水,搞到我都唔敢出来见人,嘻。
/ g* F& g3 @( }
! o- n/ `& H: b
0 z. [3 |0 t: J4 I, l唔知大家来到满地可,有乜感想呢--我知好多人最关心叽呢就系吃同埋玩,去到边都一定要做个大快活丫嘛!
" R) z5 L9 k+ O3 f( l5 ^# _$ u8 @0 ~  n; H
不过满地可真系可能会闷亲大家喽,刚落地的朋友肯定会觉得无啖好食,晚晚发梦都梦见开台食大餐,点知醒来饥肠辘辘,要好似松鼠甘上上下下CHAO野食,GOR种感觉你都咪话唔凄凉……
$ F$ B: p: z! e1 m: O' e1 V& ?- N4 g$ h" E3 J6 M
不过真系唔使怕,而家网上有个无敌姐姐,有乜好蒲点、好食点被姖一一发扬光大,卒之令满地可D归属感指数大增,慢慢都安居乐食啦!

金姑娘已经上山下乡去了,此处按下不表。……反正现在我找到了一个神奇小子,能写能说还双语!嘻嘻,一定合适好用……6 {( w: G! m2 b

1 L- h1 P" }, `$ ?大家不要嫌弃,先玩几天再说……
; n6 F( m8 b4 d0 F, L
# a; H6 a& p. q" Y========================
9 I9 ]7 v/ a* M4 o% V# M0 O5 f甲:聽日禮拜囉喎,有乜節目呀?
7 v& D% \4 l- P6 u( O" v6 O3 D3 O$ P     <TABLE cellSpacing=0 cellPadding=5 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD width="4%"></TD><TD width="93%">[/url]</TD></TR></TBODY></TABLE>     (明天是星期天了,有甚麼節目呢?)
/ U( J3 a8 m* X" g9 l- @' X% m" V; ~7 B6 J
[url="http://myclassroom.250x.com/guang/e2/2.wav"]
乙:我約左班舊同學去影相。咁你啦,你又有乜節目?
7 ~% a; X1 ]0 x1 c3 e+ h9 I
6 X6 c0 e3 }( Y              (我約了舊同學去拍照,那你呢,你又有甚麼節目?)6 f/ p7 i  V. R) m( s

3 V0 k: ?: Y# i4 T! ^ 甲:我去行山。0 n' Q) N1 J" w
( B8 r* k% r7 X" B! l
              (我去行山。)
8 d( c1 t; ~6 V3 G0 T/ v$ V6 H
7 C8 {) S* B( ^/ o' b 乙:我以前間中都有行,不過離幾年都無行過啦。
6 J: i% L- c5 y- v/ y$ m. N7 C4 L+ X# k  B+ R
              (我以前偶然也有去行山,但這數年沒行過了。)

sinoq挖坑第二高 该用户已被删除

应征粤语老师,粤语普通话都还可以,教人是没有问题
/ ~! `% w7 o# K  G7 d3 ^3 U
- f. Y5 B4 o4 Z1 }9 Ynic_kobe_08@hotmail.com

这里有一个:http://www.sinoquebec.com/bbs/showthread.php?t=172329
& c; q5 P; ]* h0 o5 v2 u/ j% \8 N
$ \( D1 Q2 h& D6 u: f: m:eek!: 看他要不要做老师,很热心的人哦。大家联系他吧:p

教法语学粤语--互帮互助

本人(女)法语专业毕业,曾在巴黎法中文化中心给中国人教法语。希望能找到一位讲粤语的女性朋友互相教学。白天有空闲时间者请跟贴或者写邮件:mswenxixi@163.com 谢谢。

没人愿意学法语。。。或者大家是因为白天没有时间?